keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Lounaslaatikoita täytellessä

Ihminen syö elääkseen, toiset meistä jopa elävät syödäkseen. Urheiluhommien suorana seurauksena syntyy täyttymätön ruokahalu, joka pitää jollakin keinoin yrittää pitää kurissa palautumisen varmistamiseksi sekä erilaisten lieveilmiöiden, kuten turhan kiukkuilun, välttämiseksi. Itse kuulun siihen onnelliseen sakkiin, jotka nauttivat kaikenlaisesta ruuasta. Siitä huolimatta tai siitä syystä paino on varmaan viimeiset 15 vuotta pyörinyt 69-71 kg:n tietämillä. Tällekin pituudelle siitä tulee taakkaa ihan riittämiin hilattavaksi ylös alas polkuja ja ajatuksissa olisi keventää ensimmäistä kertaa eläissäni. Siis dieetti on tosiasia, ainakin yritän. Näin alkuun epäusko tuloksen syntymiseen ja pysymiseen on huomattava, vaikka kyseessä ei ole mikään suuri pudotus, jos nyt tasapainon saisi hilattua 5-7 kg alaspäin. Laihduttamisesta en tässä yhteydessä halua puhua, sillä olen kaiken puolin tyytyväinen kroppaani muuten, se vain painaa käytännön näkökulmasta liikaa..

Mahdollisia dieettivaihtoehtoja pohtiessani ei kovin itsestäänselviä kaloriensäästökohteita olemassaolevasta ruokavaliosta löydy. Pääasiassa, varsinkin kuluneen Ruotsin-vuoden aikana, syön kasvispainotteista kotiruokaa kuitenkaan rasvoissa säästämättä - en myöskään kieltäydy herkuista, jos kerran viikkoon on pullaa pöydässä, niin mitäpä tuosta stressaamaan. Tavallisen arkipäivän ruokalista muistuttaa tällaista: 7.30-8.00 aamupuuro, 9.30 kahvilla voileipä, 12 maissa itse tehty lounas, pieni välipala (hedelmä, leipä tms) ennen treeniä ja iltapalalla usein jugurttia ja mysliä. Annoskoot on tietysti "kohtuullisen" kokoiset, puuroa menee kahden edestä, lounaslaatikko painaa 600-800 g ja iltapalallakin on lautanen täynnä. Koska omasta mielestäni ruoan laatu oli jo ennen dieettiaatoksia omasta mielestäni jotakuinkin mallillaan, yritän ajatella ympäristökuormitusta ruoka-aineita valitessani ja kartan kaikkia kevyttuotteita - leivälläkin on voita. Siispä päätin testata tällä hetkellä aika suosittua hiilihydraattitietoista/kriittistä ruokavaliota, joskaan en edes yritä jättää kaikkia hiilihydraatteja pois - energiaa tässä koneessa kuitenkin kuluu. Nyt olen sitten kahden viikon ajan korvannut osan, erityisesti lounaan, hiilareista kasviksilla/salaatilla sekä proteiini- että rasvapitoisilla ruoka-aineilla, kuten kananmunilla, palkokasveilla ja avokadolla. Myös hedelmiä olen syönyt aikaisempaa enemmän. Maustettu jugurttii saa myös jatkossa jäädä kauppaan, tilalle maustamatonta tai muuten vähäsokerista, lisäksi mysleissä täytyy katsoa entistä tarkemmin lisätty sokeri. Kahden viikon takaisesta aamupaino on tullut alas 2 kg. Oho. Toki se heilahtelee aika paljonkin päivien välilä, mutta pitää jatkaa kokeilua.

Tänään sitten syntyi Rivieran kasvispaistos huomiseksi ja perjantaille lounaalle nälkää siirtämään. Toivottavasti maku on yhtä huumaava kuin oli tuoksu valmistettaessa. Muunsin reseptiä hieman omaan makuun sopivaksi ja lisäsin väliin sipulia ja valkosipulia, lisäkkeenä keitettyä kokojyvävehnää ja herne-maissi-paprikaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti