sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Taco taco eli tortilloja lounaslaatikkoon

Ruokaan liittyvä kulttuurishokki on kyllä ollut että alkuperäisväestö kutsuu texmex-ruokaa, jonka minä tunnistan tortilloiksi/fajitoiksi/burritoiksi, tacoiksi. Minulle tacot ovat vain ja ainoastaan niitä kovakuorisia maissikaaria, joiden koossa pitäminen täytteiden kera on ensimmäisen haukkaamisen jälkeen täysin mahdotonta.

Rakastan tortilloissa niiden mausteisuuden ja tuoreiden täytteiden yhdistelmää ja niinpä sunnuntain eväät sekä muutaman lounaslaatikon sisällöksi valikoitui tortilloja. Jo jonkin aikaa periaatteenani on ollut valmistaa ruoka alusta asti itse, etenkin jos kyseessä on nk. herkku-/roskaruoka. Tuleepahan ainakin kahteen kertaan mietittyä tekeekö mieli roskaruokaa ja ehkäpä siitä saa jopa tuunattua hieman terveellisempää omilla valinnoilla ja hyvillä raaka-aineilla. Kauppareissulla kiersin kaukaa texmex-hyllyn, joka tuntuu löytyvän jokaisesta pienestä kivijalkakaupastakin nykypäivänä, sen sijaan ostoskassiin valikoitui maissijauhoja, paljon tomaatteja, avokadoja ja sipulia lisäksi salaattia, ituja ja paprikaa. Texmex-hyllylle tosin palasin kuitenkin, kun kaupassa tarjottiin kaikille ostoksensa itse skannaavalle kaupanpäällisiksi tortilla sipsejä, ja niiden kanssa suosikkini on juustodippi, jonka itse valmistamista en ole edes miettinyt - ehkä pitää alkaa metsästään reseptiä. Tällä kertaa ajattelin siis testata maissitortilloja, vehnäjauhoista olen tehnyt niitä aikaisemminkin. 

Sipsejä syödessä sitten lueskelin tuotteen sisältöä - dipissä on kokonaista 5 % juustoa ja pitkä liuta lisäaineita. Samalla muistelin keskustelleeni kaverin kanssa juuri kyseisen segmentin muista tuotteista, voiko guacamolea kutsua guacamoleksi, jos se sisältää 2 % avokadoa. Ajattelin, että tuollaisen täytyy olla joku halpatuote. Siitäpä sitten googlaamaan ja minulle valkeni, että itseasiassa 2 % on aika paljon, kalleimpiin lukeutuvien tuotemerkkien guacamole sisältää alle 2 % avokadoa ja vielä pidemmän listan E-aineita. Sama salsassa, eipä siellä juuri tomaatilla mässäillä. Tortillalätyt sinällään eivät ole niin pahoja sisällöltään, mutta harvemminpa niitä on lähellä asiakasta tuotettu ja voi pakkauksen määrää.. Löytyipähän motivaatiota jatkossakin valmistaa itse texmexit, ehkäpä se juustodippikin luonnistuu.



Salsa: tomaatteja, tomaattimurskaa, sipulia, valkosipulia, jalapenoja, suolaa, sokeria, chilirouhetta ja tällä kertaa kurkumaa.
Guacamole: avokadoja, tomaatti, sipulia, valkosipulia, jalopenoja, sitruunamehua, suolaa, pippuria.
Tortillalätyt (resepti kotikokki.netistä): maissijauhoja, vehnäjauhoja, suolaa, vettä, öljyä.
Väliin lisäksi: maustettua jauhelihaa, juustoraastetta, papuja, ituja, salaattia, paprikaa, sipulia, maustamatonta jugurttia sekä tietysti salsaa ja guacamolea. 

Ei lisättyjä E-aineita (ainoa löytynyt oli juuston säilöntäaine), melko pitkälti luomutuotteita ja ainakin Ruotsissa tuotettua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti